Een dag met een lach voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV’s) in Ter Apel

Eind vorig jaar trok Kinderombudsman Margrite Kalverboer na een bezoek bij het aanmeldcentrum voor minderjarige asielzoekers in Ter Apel aan de bel. ‘’de situatie voor deze jongeren is onveilig en stressvol. De kinderen zien grauw van vermoeidheid. Ze poetsen op de wc met hun vingers hun tanden en kunnen niet douchen. Niemand kan de kinderen vertellen wanneer er een plek voor ze is’’
aldus de Kinderombudsman.

En dat bericht hakte er in. In elk geval bij onze Stichting Samen Lachen. Een stichting die zich normaliter inzet voor kinderen in Nederland die opgroeien in armoede. Kwetsbare kinderen.
Voor deze kinderen organiseren we uitjes omdat hun ouders/verzorgers dat niet kunnen betalen en om daarmee sociale uitsluiting te verminderen. Want elk kind wil gewoon meedoen. Ongeacht waar je wiegje staat.  En dat geldt ook voor alleenstaande vluchtelingen. Kinderen tussen de 15 en 18 jaar die in hun eentje gevlucht zijn uit hun land, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

We zochten contact met het COA in Ter Apel. Met het idee een festival te organiseren voor deze jongeren op het terrein van het asielzoekerscentrum. En het moet gezegd. De bereidwilligheid en het enthousiasme bij de medewerkers van het COA was groot.

Eind mei, op een zonnige zaterdag, organiseerde de Stichting Samen Lachen dit AMV Festival voor honderd jongeren aldaar. Met het idee hen voor even te laten genieten van een onbezorgde dag.
Zo mooi en ontroerend om te zien al die blije, lachende gezichten. Livemuziek, een rap- en danceworkshop, schilderen, een stormbaan, een rodeostier, touwtrekken, een voetbal league, een barbier, boksen, foodtrucks.. en dit alles in een festivalaankleding op dat normaalgesproken wat grauwe terrein.

Een dag met een lach. Het is maar waar je wiegje staat en elk kind verdient veiligheid en onbezorgdheid.

Met dank aan: COA Ter Apel, Samen Lachen Groningen, Amsterdam, Den Haag, HighSky Fitness,
Rap Express, BAM en alle vrijwilligers die zich voor dit festival hebben ingezet.